Nagyobb Menü Gasztroblog

Friss topikok

  • Euronymous: Tisztelt vegetableman! Az általad Big Macből ismerősként említett szósz valójában majonéz és a meg... (2013.06.20. 20:38) McDonald's: Sertés Klasszik

Címkék

Utazás a Szószok Birodalmába

2013.07.23. 20:23 vegetableman

Mai posztunkban a Chio Ketch & Mayo fantázianévre keresztelt új termékét vesszük górcső alá. Mindannyiunk egyik kedvence a sült burgonya, készüljön az akár hasáb-, steak-, chips- vagy bármilyen más formában. Kímélő ebédként, uzsonna gyanánt vagy köretként oly sokunk tányérján fordul meg, hogy bármivel, ami akár csak asszociálni enged erre a fogásra nem igazán lehet melléfogni (még az elején jegyezném meg, hogy véletlenül sem a sarki hamburgeresek, tóparti sütögetők kínálatában gyakran felbukkanó, általában csak "sültkrumpli" gúnynévvel illetett fogásról, hanem a kizárólag minőségi hozzávalókból, kellő szakértelemmel elkészített sült burgonyáról van szó).

Természetesen önmagában nem lenne teljes az élmény, így a krumpli jellemzően különböző mártogatós szószokkal, öntetekkel kerül felszolgálásra. Ezek közül a ketchup és a majonéz a leggyakoribb választás -- nem véletlenül, hiszen nem csak külön-külön harmonizálnak a burgonya sós, de egyben mégis édeskés karakterével, hanem egymásnak is remek kiegészítői (amint azt a Burger King Whopper szendvicsei is kiválóan mutatják).

Ezt az egyedi ízélményt -- amiről szívből remélem, hogy többeknek jut eszébe egy-egy prémiumkategóriás étterem, mintsem strandmenti falatozó -- igyekezett megragadni a Chio limitált szériás kínálatával. A tőlük megszokott profizmus nevében már a csomagolás is igyekszik beindítani a vásárló nyálelválasztását, aminek köztudottan hatékony eszköze a vörös árnyalatainak kreatív alkalmazása. Az ezüst szín számomra egy kis hűvösséget hozott magával, de ezt talán érdemes pozitívumként felfogni: mindig több izgalom van abban, ami elsőre egy kicsit távolságtartóan viselkedik. A betűtípuson nem lepődünk meg, a középen látható fotót pedig talán jobban is lehetett volna hangsúlyozni, de összességében ez nem ront sokat a külső megjelenésen.

A zacskót felbontva érdemes megvárni, amíg távozik a benne felhalmozott védőgáz (kb. 10-20 másodperc), hiszen ez a burgonyaszeletek közé szorulva negatív irányba változtathatja az ízélményt. Ha társaságban vagyunk, vagy csak egyszerűen tálból szeretünk enni, fontos, hogy a csomagolás alját nyissuk fel, és ezen keresztül a zacskót végig lefelé tartva öntsük ki a tartalmát, mivel így a felfelé szálló gáz felül marad és nem keveredik a chips közé.

A papírvékonyra vágott aranysárga szeleteket előbb ujjaink közé fogva, majd szánkban megízlelve pontosan azt kapjuk, amire egy ilyen méltán híres és népszerű márka munkásságát ismerve várunk. Fogaink közt szétroppantva az első darabot meggyőződhetünk róla, hogy a  burgonya karakteres íze megfelelő arányban áll az ízesítéssel és a sóval, valamint hogy az olaj is ott bújkál valahol a háttérben, de mégsem zavaró. Mindez az egyenként válogatott burgonyaszemeknek köszönhető, amelyek hosszas és odaadó gondozás után, szigorú minőségellenőrzést követően kerülhetnek csak a feldolgozási láncba. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy míg az olajban sült ételeket kínáló egységek nagy része sajnálatos módon valamilyen minősíthetetlen színvonalú, nagy kiszerelésben kapható fritőzolajjal dolgozik és magyar háztartások zöme is a Vénusz napraforgó étolajat tartja a gasztronómia csúcsának, addig a Chio szembemegy a trenddel, kizárólag 100% pálmaolajban készítve el termékeit. Mondanom sem kell, hogy ez nem csak az ízben mutatkozik meg, hanem egy diétás étrendbe is beépíthető nassolnivalót ad eredményül.

Végül ejtsünk pár szót úgymond a lényegről, a ketchup- és majonéz-ízesítésről! Kivitelezhetőségi (és talán további egyéb) okokból a két szósz íze összekeverve került a chipsbe. Ez talán megoszthatja a fogyasztókat, kicsit talán a tejbegríz és a kakaó esetére emlékeztetve egyeseket, de szerintem ezt érdemes így elfogadni, habár talán megért volna egy kisebb erőfeszítést a két íz elkülönítése. Sajnos nagyobb probléma, hogy a ketchup dominál, ezzel némiképp elnyomva az amúgyis méltatlanul alulértékelt majonéz aromáját. Ettől eltekintve azonban mindenképpen kellemes élményben van részünk; érződik, hogy mindkét szósz prémiumkategóriás megfelelőik poralapú változata. Enyhe csalódásra egyes rajongóknak csak az adhat okot, hogy az előzetesen beharangozott hírekkel ellentétben az ízesítőporokat mégsem a Heinz licenszelte.

Összpontszám: 7.28/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyobbmenu.blog.hu/api/trackback/id/tr395422017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása